11 listopada, 2013

Utjecaj masaže na tjelesne sustave 2.dio

Mogući utjecaj masaže na tjelesne sustave:
Muskuloskeletni sustav

masažom  se opušta i isteže, čime se smanjuju tenzije mišićnog tkiva. Utjecaj masaže na kosti je indirektan tj. preko poboljšane cirkulacije krvi i limfe u mišićima nastaje pojačana cirkulacija u kostima, koja doprinosi njihovoj boljoj ishrani i rastu.

Pokrovni sustav

koža  najviše profitira: masažnim tretmanom se stimuliraju kožne žlijezde, poboljšava se njihova funkcija i ubrzava eliminacija štetnih tvari. Uklanjanjem mrtvih stanica kože omogućuje se bolja respiracija, prokrvljenost i izmjena tvari u koži, čime se osigurava održavanje elastičnosti i gipkosti kože.

Masažni tretman pozitivno utječe i na respiratorni sustav:

Tijekom masaže, disanje postaje duboko i usporeno. Bronhijalne izlučevine i nakupljena sluz u dišnim organima nakon masaže  lakše se izlučuju iz tijela. Probavni sustav također ima veliku korist: masažni tretman stimulira peristaltiku debelog crijeva, čime se omogućuje bolja apsorpcija hranjivih tvari, pospješuje probava i eliminacija otpadnih tvari iz probavnog sustava. Masažom leđa poboljšava se i aktivnost bubrega, što utječe na ubrzavanje eliminacije otpadnih tvari / urin. Masažnim tretmanom djeluje se stimulativno i na krvožilni i živčani sustav: povećanom cirkulacijom u mišićima tijekom masaže smanjuje se pritisak u arterijama i venama, u kojima se ubrzava protok krvi, čime rad srca postaje pravilniji. Masažnim tretmanom potaknuti će se i otpuštanje emotivnog stresa nakupljenog u mišićima, što je jedan od mogućih uzroka navedenog utjecaja na muskuloskeletni i krvožilni sustav.

Nakon masažnog tretmana

moguće je – iz gore navedenih razloga – osjetiti glad, žeđ ili potrebu odlaska na toalet.

Bolnost mišića, umor ili glavobolja:

mogu se pojaviti kao najprirodnija reakcija na povećanu atkivnosti mišića, a otpuštanjem napetosti uslijed masaže, povećava se aktivnost krvnih žila i žlijezda. Umor nakon masažnog tretmana je isto jedna od mogućih reakcija: zbog povećanog stresa ili fizičkog naprezanja tijela tijekom dužeg vremenskog perioda, tijelo pozitivno reagira na opuštajući učinak masaže. Ništa neobično, ako tijekom tretmana utonete u san. Po završetku tretmana, odvojite si nešto vremena za opuštanje, kako bi se tijelo u potpunosti regeneriralo.

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai
yoga terapeut

Pošaljite nam upit!

Odgovori