4 rujna, 2013

Utjecaj masaže na tjelesne sustave 1.dio

Način života odražava se na Vaše tijelo i to je činjenica!

Sve što Vam se događa, utjecati će i na Vaše tijelo, bilo da je to slučajno ili determinirano svjesnim postupcima. To se odnosi na Vaše društvene aktivnosti, radno okruženje i sve što može prouzročiti aktivnost određenog dijela tijela. Čak i za vrijeme spavanja, možete utjecati na fizičke reakcije u tijelu.

Nuspojave

Zakoni prirode uvijek se pobrinu da u svemu postoji slično, no i nešto potpuno različito. Tek toliko da se osigura mogućnost izbora. Nuspojave se stoga tumače kao nešto vrlo pozitivno u prirodi. Slično je i s učinkom masaže. Koju god vrstu masažnog tretmana preferirate, moguće je očekivati nuspojave koje će tretman potaknuti u tijelu. Pri dolasku na tretman masaže, dobro je posavjetovati se, kao i zatražiti od Vašeg masažnog terapeuta pojašnjenje nuspojava koje određeni tretman masaže može izazvati.

Utjecaj masaže na neke od tjelesnih sustava

tjelesni sustavMuskuloskeletalni sustav – sastoji se od ljudskog skeleta (koji uključuje kosti, ligamente, tetive i hrskavice), te pripadajućih mišića. Tijelu daje sposobnost kretanja i daje mu osnovnu strukturu.

Pokrovni sustav – sastoji se od kože, kose, noktiju kao i drugih funkcionalno važnih struktura kao što su žlijezde znojnice i lojnice. Kao najveći organ, koža tijelu daje strukturu i pruža zaštitu svim drugim organima.

Krvožilni sustav – sastoji se od srca, krvnih žila (arterija, vena, kapilara) i krvi koja tim sustavom protječe. Srce pokreće cirkulaciju krvi. Krv služi kao prijenosni sustav za kisik, hranjive i limfni probavni živčani sustavotpadne tvari, stanice imunosnog sustava.

Limfni sustav – dio imunološkog sustava ljudskog organizma, sa limfnim stanicama, čvorovima i cjelovitim limfnim tkivom. Sastavni je dio slijedećeg sustava:

Imunosni sustav – našem tijelu omogućuje razlikovanje vlastitih stanica i tkiva od stranih stanica ( koje prepoznaje kao potencijalnu opasnost, te ih neutralizira ili uništava stvarajući specijalne proteine kao antitijela ). Sastoji se od bijelih krvnih stanica, timusa, limfnih čvorova i limfnih žila.

mokračni sustavRespiratorni sustav – sastoji se od nosa, nazofarinksa, dušnika i pluća. Omogućuje apsorpciju kisika iz zraka i izlučuje ugljični dioksid i vodu natrag u zrak.

Probavni sustav – sastoji se od usta, jednjaka, želuca, crijeva, te rektuma. Uključuje i jetru, gušteraču, žuč i žlijezde slinovnice. Probavni sustav hranu pretvara u male, hranjive molekule koje se mogu prenositi cirkulacijom u sva tkiva u tijelu, te izlučuje neupotrijebljene tvari.

Mokraćni sustav – sastoji se od bubrega i mokraćnog mjehura. Mnoštvo otpadnih tvari, voda iz krvi i višak iona, ovim se sustavom putem urina izlučuju iz tijela.

Djelovanje i učinak masaže

Uzevši u obzir da masažnim tretmanom u manjoj ili većoj mjeri možemo potaknuti bolji rad gore navedenih tjelesnih sustava, naravno da postaje jasno da svaki masažni tretman može imati utjecaj na iste, kao i doprinijeti određenim nuspojavama vezanim uz njih. Djelovanje i učinak masažnog tretmana možete osjetiti odmah, no ponekad se reakcija događa čak i 12-48 sati nakon tretmana.

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai
yoga terapeut

 

Pošaljite nam upit!

5 Comments on “Utjecaj masaže na tjelesne sustave 1.dio

[…] masažom  se opušta i isteže, čime se smanjuju tenzije mišićnog tkiva. Utjecaj masaže na kosti je indirektan tj. preko poboljšane cirkulacije krvi i limfe u mišićima nastaje pojačana cirkulacija u kostima, koja doprinosi njihovoj boljoj ishrani i rastu. […]

[…] tehnike medicinske masaže, ali su pokreti sporiji i pritisak je znatno intenzivniji. Dubinskom masažom tkiva smanjuju se kronični spazmi mišića, budući da je fokusirana na područje tenzije i […]

[…] koje su razvili tokom godina radeći u Francuskoj gdje su vidjeli mnoge pacijente s povećanim limfnim čvorovima u vratnom području. Određenim stimulirajućim pokretima u željenim smjerovima na zahvaćenom […]

Umorne noge – Rehabilitacija Nova
26 siječnja, 2016 at 14:11

[…] aktivira se protok limfe, čime se ujedno pospješuje uklanjanje suvišne tekućine iz tkiva. Limfna drenaža se primjenjuje 2-3 puta tjedno od 10- 20 tretmana. Kontraindikacija je ako se radi o upali i […]

[…] je u medicinskom svijetu da vibracije djeluju blagotvorno na kosti, živčani sustav i hormonalnu ravnotežu, kao i krvožilni […]

Odgovori