Umorne noge

Žene češće oboljevaju od krvožilnih bolesti pa i samim tim imaju problem sa umornim, otečenim nogama i ispucalim kapilarama.

Danas se sve češće javlja i mlađih osoba do 35 god. Nepravilnim hranjenjem te nepravilnim životnim navikama i nedovoljnom aktivnošću. Žene češće imaju problema s cirkulacijom u nogama zbog hormona koji utječu na opuštanje mišićnog i elastičnog tkiva stijenke žila. Umor , težina i trnci u nogama te proširene kapilare i otečene noge znak su da se trebate obratiti liječniku. Prve mjere koje će pomoć su nošenje elastičnih čarapa, redukcija tjelesne težine, te povećanje aktivnosti.

Pošaljite nam upit!

Fizikalna terapija i masaže

Limfna drenaza je najučinkovitija masaža protiv staze venske cirkulacije. Limfna drenaža radi na principu pneumatske kompresije kojom potičeno prokrvljenost i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a smiruje bol i otklanja otok. Laganim pritiscima na limfne čvorove aktivira se protok limfe, čime se ujedno pospješuje uklanjanje suvišne tekućine iz tkiva. Limfna drenaža se primjenjuje 2-3 puta tjedno od 10- 20 tretmana. Kontraindikacija je ako se radi o upali i akutnoj fazi. Gotovo svaka žena koja pati od venske ili limfne insuficijencije osjeća umor, težinu, otečene , bolne noge ili grčeve. Sa toplijim danima i osobe koje dugo stoje i prekomjernom težinom osječat će najviše tegobe u večernjim satima pa bi trebalo odmoriti noge u rasteretni blago povišeni položaj, hladnija voda te sprovoditi vježbe cirkulacije.

Slađana Musulin,
bacc. physioth

Related Articles