Celulit – kako ga ukloniti?

Čvrsta stražnjica, zategnuta koža nogu… Tko to ne bi htio! Stvarnost često izgleda malo drugačije – udubljeno i opušteno. Savjeti stučnjaka obećavaju poboljšanje!

normalna koža i celulitKako bi se precizno izjasnili: celulit je “ženskog roda” – do 98% žena ga ima, u manjem ili većem obliku. Za razliku od muškaraca, koža žena je prilično tanka, rastezljiva, ali je i vezivno tkivo slabije. Tome pridonosi i drugačija struktura potkožnog tkiva: nakupine masnih stanica pohranjene su u malim, paralelno položenim komorama. Ukoliko se ženska osoba udeblja, masne stanice se povećavaju i šire -iz komore u kojoj su inače nalaze- prema gore, pri čemu pritišću površinski sloj kože. Nastaju udubine koje su pri tom vidljive na površinskom dijelu kože, poznatije pod imenom: celulit.

Struktura potkožnog tkiva muškaraca, za razliku od ženskog, je vretenasta, pa se naslage masnih stanica teže mogu formirati. Kod žena još dolazi i do pohranjivanja vode u tijelu, što pridonosi konačanom efektu “naračine kore“. S godinama, potkožno tkivo slabi, što doprinosti još boljoj vidljivosti udubina u tkivu, nastalih povećanjem masnih stanica. Na taj se način stvara celulit. Vidljivost celulita je različitog intenziteta – ovisno o životnim navikama i aktivnosti- ali on postoji kod svake žene. Vrijedi opće pravilo: celulit ne može u potpunosti nestati. Obrati li se pozornost na pojedine činjenice, može ga se barem smanjiti.

Što možete sami učiniti protiv celulita?

 

vježbanjeSport

Stručnjaci su se jednoglasno složili – sport je prirodni neprijatelj oslabljenog vezivnog tkiva. Sportskim aktivnostima se reducira pretilost, jačaju mišići, poboljšava prokrvljenost i prevenira pohranjivanje vode u tkivu. “Istraživanje je pokazalo da je povećan postotak mišićne mase u području bedara korelira sa smanjenim udjelom celulita na istom području”, tvrdi Bettina Rümmelein, dermatolog i specijalist iz područja estetske dermatologije i primjene lasera u medicini Sveučilišta Zürich. Najbolje za kožu bilo bi primjenjivati kombinaciju sportova kao što su: joggiranje, plivanje, biciklizam, s vježbama snage, Pilates vježbama ili treniranjem na vibracijskoj ploči.

pravilna prehranaPravilna prehrana

Naravno da se celulita ne može riješiti ako se ne vodi računa o konzumaciji određenih jela: kontrolom unosa soli smanjuje se mogućnost pohranjivanja viška vode u tijelu; a unos dovoljne količine bjelančevina doprinosi stvaranju kolagenih, čvrstih vlakana u koži. Oprez pušači! Nikotin opušta tkivo i time omogućuje pohranjivanje celulita.

anticelulitne kremePomažu li anticelulitne kreme?

“2cm manji obujam u 10 dana!”, “Bez celulita-tijekom noći”, industrija kozmetike obećava puno – ali čuda ne treba očekivati. Uostalom, “studije obavljene na kremama, koje u liposomima sadrže kofein, donijele su bolje rezultate od jedne placebo kreme”, tvrdi Bettina Rümmelein. Objašnjenje istraživačkog tima: liposomi, kao baza tih krema, omogućuju apsorpciju aktivne tvari (kofeina u dubljim slojevima kože. Tek u tim slojevima, kofein može potaknuti rad enzima, što će prouzročiti smanjenju masnih stanica. Također i retinol kao aktivna tvar (Vitamin A) pokazuje dobre rezultate: pospješuje stvaranje kolagenih vlakana.

Što mogu učiniti dermatolozi?

 

Endermologija

Često se susrećemo s tim izrazom, koji označava jednu vrstu aparativne limfne drenaže, kojom se potkožno masno pomoću sondi tkivo tretira vakuumom. Tim postupkom se prvo opušta tkivo, utječe na vezivna vlakna i omogućuje lakša eliminacija vode iz tijela. Mana: poboljšanje koje nije dugo održivo.

Terapija radiovalovima

Za održivi uspjeh, liječnici se koriste radiovalovima: struja visoke frekvencije daje elektromagnetsko polje koje zagrijava tkivo, čime se pospješuje čvrstoća i zategnutost kože.

Terapija udarnim valom

ANTICELULIT UDARNI VALPrvotni učinak udarnog vala na celulit: zagrijavanjem vezivnog tkiva potiče se cirkulacija i poboljšava njegov elasticitet. Bettina Rümmelein: “Nakon toga, udarnim valom se prodire u dublje slojeve tkiva, stimulirajući pojačanu cirkulaciju i izmjenu tvari. Aktivnost limfe tim postupkom izbacuje štetne tvari i stimulira regeneraciju kože.” Udarnim valom već više od 30 godina tretiraju ne samo bubrežni kamenci, već i kalcifikati zglobova. Nuspojava istih tretmana je da se na tretiranom mjestu tkivo samo počne obnjavljati i “zaglađivati”, prednosti čega je spoznala i industrija kozmetike.

Kristina Bogdanić,
verificirani masažni
& Thai yoga terapeut


Related Articles