22 listopada, 2013

Što je Bakerova cista?

Bakerova cista , također poznata kao potkoljenična cista, je oteklina u prostoru potkoljenice, točnije na mjestu iza koljena , koja uzrokuje ukočenost i bol u koljenu.

bekerova cistaBol se obično pogoršava ako pacijent potpuno savije ili ispruži nogu u koljenu. Dobila je naziv prema britanskom kirurgu koji ju je prvi opisao , Dr. Williamu Morrantu Bakeru. U većini slučajeva , osobe s Bakerovom cistom imaju već postojeće probleme s koljenom, kao što su artritis ili problemi s hrskavicom, što uzrokuje pretjeranu proizvodnju tekućine u koljenu, što može dovesti do Bakerove ciste.

Bakerova cista

javlja se više u žena nego u muškaraca, vjerojatno zato što žene imaju veću vjerojatnost da razvoja reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Najčešće se javlja nakon 40te godine života. Bakerova cista je skup sinovijalne tekućine koja je pobjegla iz zgloba koljena ili burse i formirala novu sinovijalnu tekućinu u vrećici u prostora iza koljena. Neki bolesnici mogu imati nikakvu bol, niti ne primjećuju da je cista nastala.

Znakovi i simptomi su :

-Oteklina ili kvrga iza koljena (glavni znak ) – to je očitije kada osoba stoji i uspoređuje jedno koljeno sa drugim. Na dodir osoba osjeća kvrgu ispunjenu tekućinom.
Bol u koljenu
-Bol u listu
-Nakupljanje tekućine oko koljena
Koljeno se može ukočiti
Nestabilno koljeno

Kada posjetiti liječnika?

Svatko tko doživi bol i oteklinu u području iza koljena treba posjetiti liječnika. Otok iza koljena može biti i znak ozbiljnijih stanja, kao što su aneurizme ili tumor, te se preporučuje da se osoba što prije javi liječniku kako bi se dijagnosticiralo pravo stanje.

Koji su uzroci Bakerove ciste?

Naša koljena su izgrađene od kostiju, tetiva i hrskavica. Tetive i hrskavice trebaju podmazivanje, što je uloga sinovijalne tekućine u zglobu – to pomaže da se koljena pomiču glatko i da se smanji trenje. Postoje razne vrećice, koje se nazivaju burse, u svakom koljenu, kroz koje sinovijalna tekućina cirkulira.  Ako koljeno stvara velike količine sinovijalne tekućine, ona se može akumulirati u prostoru iza njega.

Ta akumulacija može biti uzrokovana :

Upalom zgloba koljena uzrokovanom:

Gihtom – povišena razina mokraćne kiseline u krvi ( hiperurikemija ), što uzrokuje nakupljanje kristala oko zgloba. To uzrokuje upalu i jaku bol zgloba.
-Hemofilija – naslijedno medicinsko stanje u kojem se krv ne uspijeva ispravno zgrušati, što dovodi do unutarnjeg krvarenja i oštećenja zglobova .
-Lupus – autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To rezultira simptomima kao što su upala, oteklina i oštećenje zglobova , kože, bubrega, krvi , srca i pluća.
-Osteoartritis – oblik artritisa uzrokovan upalom i eventualnim gubitkom hrskavice u zglobovima – hrskavica se troši tokom vremena .
-Psorijaza – suhe , ljuskave promjene na koži .
-Reaktivni artritis – kronična ( dugotrajna ) vrsta artritisa s upalom zglobova , očiju i mokraćnog ili probavnog sustava .
Reumatoidni artritis – upalni oblik artritisa a ako se ne liječi, može dovesti do deformacija.
-Septički artritis – upala zglobova zbog bakterijske infekcije .
Ozljeda – ozljede ili traume koljena

Kako si sami možete pomoći?

Prvi dio samopomoći je krioterapija tj terapija ledom, hlađenjem bolnog područja a korisno je za smanjenje upale. Pazite samo da led nije u izravnom kontaktu s kožom.
Odmor – za početak je važan prekid bilo kakve aktivnosti pogotovo one koja direktno uzrokuje bol.
Kompresivni zavoji – pomoći će u stabilizaciji zgloba kao podrška koljenu.

Kako Vam mi možemo pomoći?

Ako je oteklina osobito velika i bolna i ako sami sebi niste mogli pomoći gore navedenim tehnikama, potrebno je daljnje liječenje.

Fizikalna terapija

poput magneta, lasera, analgetske struje i ultrazvuka, bitna je u početnom smanjenju akutne upale i uklanjanju simptoma koje je upala uzrokovala – smanjenje otekline i prestanak boli. Smanjivanjem upale, preporučuju se vježbe jačanja mišića te elektrostimulacija istih. Vježbe također mogu pomoći u smanjenju simptoma , ali i održavanju funkcije koljena. Različite vježbe istezanja te jačanja mišića na izokinetičkoj spravi Isomed 2000 i Huber LPG Motion Lab, pomoći će vam da što prije vratite izgubljenu snagu u mišiće. Ukoliko ni jedna od terapija nije pomogla, liječnik će vam preporučiti artroskopski zahvat.

Artroskopija se izvodi ako postoje opsežna oštećenja koljenog zgloba i ako ni jedna od terapija nije uspjela.

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede i ambulantne zahvate obavljam pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

Pošaljite nam upit!

2 Comments on “Što je Bakerova cista?

[…] meniska spadaju u česte ortopedske ozljede koje se mogu manifestirati kroz veliku bolnost i oteklinu koljena kao i kroz mehaničku blokadu […]

[…] Hondromalacija patele je najčešći uzrok kronične boli u koljenu – Hondromalacija patele se još naziva i patelofemoralnim sindromom ili trkačkim tj.     […]

Odgovori