19 lipnja, 2013

Sportska masaža kao dio terapije kod ozljede mišića 3.dio

sportska masaža
Što očekivati po dolasku na tretman sportske masaže nakon ozljede mišića

Važno je napomenuti da svaki pacijent koji se odluči za tretman sportske masaže, ima vlastite razloge dolaska na isti, te je i pristup pacijentu različit od slučaja do slučaja. Jedinstveno zdravstveno stanje svakog pojedinca zahtijeva individualni pristup svakom pacijentu. Uz stalnu liječničku kontrolu i preporuku terapije, to utječe i na uspješan učinak sportske masaže nakon ozljede mišića. Uvijek se treba podsjetiti na činjenicu da se sportska masaža kao terapija kod ozljede mišića uglavnom ne primjenjuje u ranim fazama liječenja ozljeda mišića, već se tek – prema naputku i uz stalnu kontrolu liječnika – primjenjuje u kasnijoj fazi.

Procjena držanja tijela

procjena držanja tijelaSamo tretiranje bolnog mjesta tijekom tretmana masaže može pospješiti cirkulaciju i omogućiti privremeno ublažavanje boli. No, kako bi se učinkovitije djelovalo na sam uzrok ozljede i dobilo uvid u stanje same ozljede, terapeut će se ponekad koristiti i tehnikama procjene posture (držanja) tijela. Dobra postura tijela pokazuje i dobru funkciju, kao i međudjelovanje mišića i zglobova.

Jedan od ciljeva sportske masaže

 Posturakod ozljede mišića je pomoći pacijentu u postizanju optimalne ravnoteže mišića i struktura zglobova. Posturalne disfunkcije mogu biti rezultat prethodnih ozljeda, narušene biomehanike kostiju, pretjerane sportske aktivnosti ili treninga. Bez obzira na to o kojoj disfunkciji se radi, poznavanje uzroka iste ima veliku ulogu u prevenciji daljnjih ozljeda, a služi i kao dodatna informacija pri određivanju terapije. U jednom od testova procjene držanja tijela pacijent stoji 2 do 3 m od terapeuta, naslonjen na zid, kako bi se dobio uvid u odnos između određenih dijelova tijela. Kako bi testiranje bilo što uspješnije, najbolje je preporučiti da pacijent za vrijeme procjene držanja tijela bude u donjem rublju. Opća procjena držanja tijela i utvrđivanje određenih fizioloških promjena mogu pomoći u utvrđivanju uzroka ozljede, no i terapeutu omogućiti uočavanje manjih razlika između lijeve i desne strane tijela. Tim postupkom, moguće je uočiti odstupanje od pravilne posture, što također može biti uzrok disfunkcije muskulature ili zglobnih veza.

Plan terapije

Plan terapije utvrđuje se tijekom inicijalnog razgovora terapeuta i pacijenta, poštujući za to propisanu terapiju koju je odredio liječnik. Sama terapija sastoji se od sportske masaže, kao i određenih vježbi istezanja, koje se obavljaju u sjedećem položaju ili tijekom masaže – dok je osoba još u ležećem položaju na masažnom stolu. Za razliku od drugih vrsta masaža, u sportskoj masaži vrlo je važan interaktivan pristup tretmanu. Kako bi se tijekom same masaže – i vježbi nakon tretmana – dobio točan uvid u zdravstveno stanje pacijenta nakon ozljede mišića, stalan aktivan pristup i komunikacija s pacijentom su od krucijalnog značenja. Kao i nakon svakog drugog tretmana masaže, uputno je ne ustajati sa stola prenaglo. Terapeut će vam uvijek omogućiti nekoliko minuta za opuštanje nakon tretmana.

Sportska masaža

nakon ozljede mišića preporučuje se sportašima i rekreativcima kao jedna od metoda rehabilitacije nakon sportskih ozljeda, što će omogućiti brži oporavak i regeneraciju mišićnog tkiva.

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori