9 travnja, 2013

Sportska masaža kao dio terapije kod ozljede mišića-1.dio

Sportska masaža
Sportska masaža je termin koji se upotrebljava i za masažu osoba koje nisu profesionalni sportaši. Primjenjuje se kod svih osoba potencijalno izloženih jačim fizičkim naprezanjima.
Sportaši učestalije koriste tretman sportske masaže iz ovih razloga:

sportska masaža– sklonost češćim ozljedama mekih tkiva
sindromi prenaprezanja
sportske ozljede (distenzija / laceracija / rupture mišića)
umorni i bolni mišići
– posturalni disbalans

 

Sportska masaža kao terapija nakon ozljede mišića

Sportska masažane primjenjuje se u ranim fazama liječenja ozljeda mišića, već tek po naputku liječnika, u kasnijoj fazi. Osnovna zadaća masaže bilo bi postizanje potpune mobilnosti mišića. Istovremeno, uz sportsku masažu trebalo bi primjenjivati i vježbe pasivnog istezanja mišića, vodeći računa o tome da se iste rade do granice boli.

 

Sportska masaža kao dio terapije kod ozljede mišića

Sportska masaža Ante Rukavinanajčešće se primjenjuje kod profesionalnih sportaša, kod kojih su ozljede i sindromi prenaprezanja u svakodnevnoj praksi i dio su aktivnosti u sklopu svakodnevnih treninga. No, ozljede mišića mogu se dogoditi i rekreativcima, koji zbog prirode posla ili načina života mogu podleći istim. Ukoliko ste se prepoznali u nekim od gore navedenih slučajeva, prilikom slijedećeg naručivanja za tretman masaže, potvrdite prilikom rezervacije vašeg termina da je tip masaže koji želite: “sportska”.

Testiranje raspona kretanja i snage mišića

testiranje raspona kretanjaKod specifičnih ozljeda, terapeut vas može zamoliti za par testova: jednostavni pokreti koje ćete morati izvesti pokazati će raspon kretanja određenog mišića, njegova angažiranost u pokretu, čime će se utvrditi i snaga mišića koji okružuju ozlijeđeni mišić.

 

 

Što očekivati prilikom odlaska na tretman sportske masaže

Važno je prvenstveno napomenuti da svaki klijent dolazi sa svojim problemom, iz različitih razloga odlučuje se za tretman sportske masaže i stoga je indivudualni pristup temelj na kojem se određuje cilj terapije. Terapeut će promatranjem, testiranjem mišića, te razgovorom s klijentom utvrditi uzrok problema i način terapije kojom će sportska masaža ubrzati proces saniranja ozljede. Najčešće će masažni terapeut nakon ispunjenog upitnika preporučiti specijalistički pregled prije samog tretmana, budući da se detaljnom analizom povijesti bolesti/ozljede može utvrditi učinkovitije saniranje iste, a samim tim sportska masaža postaje dio preporučene fizikalne terapije i ima pozitivan učinak na ubrzan proces rehabilitacije. Kada konačno, po liječničkoj preporuci, započne sam tretman sportske masaže, tretiranje bolnog mjesta može prvenstveno olakšati bolno stanje, omogućiti bolju prokrvljenost tkiva, a time i njegovu bržu regeneraciju. Daljnim tretmanima, utvrđuje se eventualan disbalans skeletno mišićnog tkiva i otkrivaju mogući uzroci ozljede.

 

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

Pošaljite nam upit!

4 Comments on “Sportska masaža kao dio terapije kod ozljede mišića-1.dio

[…] pravilu da bi se isključila mišićna ozljeda napravi se ultrazvučna pretraga. Ako nema tragova hematoma ili separacije mišićnih struktura, […]

[…] odmor, sportska aktivnost je odmah […]

[…] vode, kako bi se tijelu pomoglo u eliminaciji svih štetnih tvari i toksina koji se nakon svakog tretmana masaže eliminiraju iz tijela. Ukoliko bolnost nastupi dan nakon tretmana, to je samo znak da je tijelo […]

Odgovori