17 rujna, 2013

Simptomi bolova u koljenu

Shvatit šta uzrokuje bol u koljenu može biti jednostavan ali i  kompliciran zadatak. Iskusni fizioterapeut na temelju iskustva moze procijeniti o čemu se radi i šta uzrokuje bol.

Početna procijena radi se na osnovi uzimanja anamneze (koliko je pacijent star?, kojim se aktivnostima bavi?) i simptoma boli ( dali je nedavno bila nekakva trauma? dali se bol u koljenu širi?). Postoje nekakvi zajednički simptomi boli u koljenu po iskustvu pacijenata i šta oni znače:

Mjesto boli:

Prednji dio koljena– širenje boli preko prednjeg dijela koljena najčešće je povezana za koljenskom čašicom.

Unutar koljena– bol unutar koljena prema medijalnoj strani  najčešće je povezana sa oštećenjem medijalnog meniska, medijalnog kolateralnog ligamenta ili artritisa.

Unutar koljena– bol unutar koljena prema lateralnoj strani najčešće je povezana sa oštećenjem lateralnog meniska, lateralnog kolateralnog ligamenta, tendinitisom ili tibialnog traktusa i artritisom.

Stražnji dio koljena- bol u stražnjem dijelu koljena može biti uzrok nakupine intraartikularne tekučine ili bekerovom cistom.

Vrijeme boli:

Za vrijeme hodanja niz stepenice- bol prilikom hodanja niz stepenice je često povezana sa zglobnom čašicom kao npr. hondromalacija.

Jutarnja bol– zakočenost i bol koja se javlja nakon prvih par koraka koja se zatim smanjuje povezujemo sa početkom artritisa.

Oteklina koljena:

Oticanje koljena povezujemo sa više različitih dijagnoza, ovisno dali je koljeno naglo oteklo nakon traume ili nakon nekog perioda, uzrok oticanja mogu biti višestruke ozlijede unutarnjih zglobnih struktura kao npr. puknuče prednjeg križnog ligamenta ili fraktura tibie.

Kada koljeno postepeno otiče kroz sate ili dane poslije traume najvjerojatnije se radi o nagnječenjupuknuču meniska ili istegnučupuknuču ligamenata.

Kad koljeno otiče bez prisustva nekakve traume sumnjamo na osteoartritis (češće), giht (rijeđe), upalni artritis ili  infekciju zgloba (najrijeđe).

Opseg pokreta:

Na mobilnost koljena može utjecati više faktora. Artritis najinvazivnije kronično ograniči pokretljivost koljena, jer razara zglobnu hrskavicu koja više nije kongurentna što na kraju dovodi do artroze, ako do smanjena pokreta dođe nakon traume, jedan od faktora koji mogu ograničiti pokretljivost je oteklina ili oštečenje puknuče meniska koji mehanički može blokirati koljeno.

Nestabilnostpropadanje koljena:

Stabilnost koljena osiguravaju ligamenti, koji su pasivni stabilizatori, a aktivnu stabilnost koljena osigurava muskulatura. Kada dođe do “propadanja koljena” najčešće se radi o ligamentarnom problemu (npr. puknuce prednjeg križnog ligamenta).

Blokada:

Taj simptom se očituje kada pacijent nemože u potpunosti savinuti ili ispružiti nogu. Mogu biti dva uzroka; mehanička blokada, npr.kod puknuča meniska kada slobodni fragment blokira pokret, ili bol koja je zaštitni mehanizan i blokira pokret, tj.daljnje oštečivanje. Način da otkrijemo razliku je taj da unesemo analgetik u koljeno i pokušamo izvesti pokret.

Ortoped pregledom koljena može uspostaviti dijagnozu koju kasnije može potvrditi određenim dijagnostičkim pretragama kao npr. rtg ili magnetska rezonanca.

Zlatko Mihalić
bacc.physio.
K-Taping® -Therapist

 

Pošaljite nam upit!

8 Comments on “Simptomi bolova u koljenu

[…] na Svjetskom prvenstvu u Zadru. U Rehabilitaciju Nova, dolazi radi upale patelarne tetive na oba koljena, poznatije kao “skakačko koljeno”. Uz vježbanje na izokinetičkoj spravi Isomed 2000, pomoću […]

Dario Pozder
24 rujna, 2013 at 09:11

Odličan tekst!

[…] strane koljena. Iritacija ITT obično uzrokuje intenzivnu upalnu bolnu reakciju na vanjskom dijelu koljena. Liječenje u početnoj fazi uključuje odmor i led što može pomoći u ograničavanju upalne […]

Punkcija koljena » Rehabilitacija Nova
27 siječnja, 2014 at 13:03

[…] s ciljem imobilizacije ciljanog koljena, postavlja se sadrena ili konfekcijska longeta. U slučaju oticanja koljena zbog bolova i otežane gibljivosti treba se javiti  liječniku koji će vas u slučaju potrebe […]

[…] Bakerova cista , također poznata kao potkoljenična cista, je oteklina u prostoru potkoljenice, točnije na mjestu iza koljena , koja uzrokuje ukočenost i bol u koljenu. […]

[…] izljeva krvi u zglobu ovisi o uzrocima koji su izazvali navedena stanja. Najčešće koljeno treba imobilizirati sadrenom udlagom. U slučaju većeg izljeva u zglob koljeno treba punktirati. U […]

[…] razgrađuju masne stanice smanjuje čak do 90 %, limfa se nakuplja u nogama što dovodi do edema (oticanja nogu), usporava se cirkulacija u donjim ekstremitetima što uzrokuje pojavu venskog i kapilarnog reljefa […]

[…] razgrađuju masne stanice smanjuje čak do 90 %, limfa se nakuplja u nogama što dovodi do edema (oticanja nogu), usporava se cirkulacija u donjim ekstremitetima što uzrokuje pojavu venskog i kapilarnog reljefa […]

Odgovori