15 travnja, 2014

Ručna limfna drenaža

Ručnu limfnu drenažu (RLD) kao tehniku koja uspostavlja ravnotežu između tekućina u organizmu prvobitno je razvio danski bračni par, Emil i Estrid Vodder (1936.), a od tad postaje jedno od glavnih oruđa u smislu tretiranja limfedema.
Tehnika

Sama tehnika temelji se na iskustvu masažne tehnike koje su razvili tokom godina radeći u Francuskoj gdje su vidjeli mnoge pacijente s povećanim limfnim čvorovima u vratnom području. Određenim stimulirajućim pokretima u željenim smjerovima na zahvaćenom području uspjeli su poboljšati stanje tih pacijenata.

Efekti RLD-a:

1) autonomni živčani sustav – dovodi do smanjenja stresa, stanja relaksacije

2) senzorni putevi refleksa boli – smanjenje boli

3) imunosni sustav – tekućina u tkivima se drenažom dovodi do limfnih čvorova gdje, inače opasne tvari, postaju bezopasne za organizam

4) limfni sustav – uklanja se višak vode i proteina iz tkiva, detoksikacijski učinak, povećava se produkcija limfocita

Indikacije:

1) limfni zastoj

2) sportske ozljede

3) ožiljci

4) kozmetika

5) aktivacija parasimpatikusa

6) smanjenje boli

7) alergijske reakcije

Osnovne kretnje u RLD-u

Svaki tretman počinje i završava pokretima glađenja kojima se potpomaže pražnjenje površinskih vena. Uz to, postoje četiri osnovna pokreta:

1) stojeći kružni pokret koji se izvodi pomicanjem kože u smjeru toka limfe,

2) pokret pumpanja iz ručnog zgloba kod kojeg je bitno da su dlan i prsti pripijeni uz tkivo kako bi se pokret izvodio zajedno sa tkivom, odnosno dubinski,

3) pokret davanja,

4) zaokretni pokret.

Točan redoslijed je propisan za svaki segment tijela, a pritisak prilikom izvođenja treba biti dovoljno čvrst da ne kliže preko kože, a opet dovoljno lagan da se ne osjeća ništa ispod kože.

Saša Dragičević,
bacc. physioth i
sportski trener

 

 

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori