Rehabilitacija nakon moždanog udara

Cilj programa rehabilitacije nakon moždanog udara je da vam pomogne vratiti vještine koje ste izgubili nakon utjecaja na određeni dio mozga.

Rehabilitacija nakon moždanog udara može vam pomoći vratiti neovisnost i poboljšati kvalitetu vašeg života. Studije su pokazale da je središnji živčani sustav prilagodljiv i da se mogu oporaviti neke funkcije. Također su otkrili da ukoliko to želimo učiniti, potrebno je trenirati te vještine.

Što je uključeno u rehabilitaciju?

Vrlo širok tim stručnjaka potreban je za potpuni oporavak nakon moždanog udara: psihijatar, neurolog, psiholog, fizijatar, ortoped, medicinska sestra, defektolog (po potrebi), kineziolog i naravno, fizioterapeut. Rehabilitacija nakon moždanog udara može uključivati ​​neke ili sve od sljedećih aktivnosti, ovisno o dijelu tijela ili vrsti sposobnosti koje su pogođene.

Tjelesne aktivnosti

Vraćanje motoričkih funkcija uključuje korištenje vježbi radi poboljšanja mišićne snage i koordinacije.  Trening mobilnosti najčešće uključuje učenje korištenja pomagala za hodanje , kao što su hodalice ili asistencija terapeuta. Svaka vježba naravno, potpomognuta je i elektrostimulacijom.  Funkcionalna električna stimulacija uključuje korištenje električne energije za poticanje oslabljenih mišića i sastavni je dio fizikalne terapije. Osim stimulacije pojedinačnih mišićnih skupina, osobu se što prije počinje slati na vježbe propriocepcije i ravnoteže, pomoću kojih će se tijelu vratiti stabilnost u stajanju i hodu.

Kada bi se trebalo započeti sa rehabilitacijom?

Što prije započnete rehabilitaciju, to je vjerojatnije da će se povratiti izgubljene sposobnosti i vještine. No i sa rehabilitacijom treba biti oprezan i dozirati opterećenja, jer moramo osigurati da nećemo uzrokovati novi udar.
Većina stručnjaka kaže da već 24 do 48 sati nakon moždanog udara za vrijeme boravka u bolnici, rehabilitacija treba započeti.
Trajanje rehabilitacije ovisi o težini moždanog udara i povezanim komplikacijama koje su došle s njim. Dok se neke osobe vrate u normalno stanje za samo par tjedana, nekima oporavak traje i više od godinu dana.

Fizioterapeuti u Rehabilitaciji Nova i oprema koju imamo pruža rehabilitaciju lokomotornog sustava i vraćanje motoričkih funkcija kroz individualne vježbe i učenje vještina koje zaostaju. Također, na spravi Huber LPG Motion Lab, osobe na rehabilitaciji nakon moždanog udara, osim što vježbaju stranu tijela koja je oslabila prilikom nekorištenja i oštećenja , mogu testirati vlastite mišiće na istoj te kroz vježbe propriocepcije i balansa, vratiti pravilan obrazac hoda te ostalih sinkroniziranih aktivnosti.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

Related Articles