siječanj 27, 2014

Punkcija koljena

Punkcija koljena vrši se ubodom igle u koljeno, pritom se iz zgloba izvlači tekućina, čime se postiže smanjenje boli u koljenu i njegova bolja gibljivost.
Uzroci

Najčešći uzroci otoka koljena su uganuća ili prijelomi kostiju u području koljena. Izlijev u zglob može biti i krv, što onda nazivamo “hemartros”. Kod kroničnih stanja koje uzrokuju otok koljena uzrokovano povredom ili nekom kroničnom bolesti je tekućina žućkaste boje koju nazivamo “sinovijalna tekućina “. Takav otok nazivamo “hidrops koljena”.

Liječenje

Ukoliko je izlijev u koljenu bakterijski može doći do stvaranja gnoja u koljenu, koji se tada liječi osim punkcijom i uzimanjem antibiotika lokalno i per oralno. Nakon punkcije najčešće se na koljeno stavlja elastični zavoj, da bi se spriječilo ponovno stvaranje tekućine u zglobu. U slučajevima težih ozljeda koljena s ciljem imobilizacije ciljanog koljena, postavlja se sadrena ili konfekcijska longeta. U slučaju oticanja koljena zbog bolova i otežane gibljivosti treba se javiti  liječniku koji će vas u slučaju potrebe uputiti ortopedu. Po smirenju lokalnih simptoma koji uključuje i otok zgloba, potrebno je učiniti određeni dijagnostički postupak, da se odredi stvarni uzrok oticanja koljena i da ga se po mogućnosti odstrani. Treba učiniti klinički ortopedski pregled, te određene labaratorijske i rentgenske pretrage. Po smirenju akutnih simptoma i odgovarajuće dijagnoze najčešće se pristupa operativnom zahvatu. Ukoliko operacija nije potrebna pristupa se određenim procedurama fizikalne terapije. U poliklinici “Rehabilitacija Nova” preglede i ambulantne zahvate vrši Mr.sci.Dr. Miroslav Bielen, specijalist ortoped

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija pospješuje cirkulaciju krvi i limfe u samom zglobu. Pacijentu se preporučuje: laser, uzv, elektroterapija, magnet, cryo terapija, termo terapija, kineziterapija, manualna terapija, no pristup i terapije su individualne te ovise o indikaciji.

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede i ambulantne zahvate obavljam pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

Jelena Frkat
med. sestra

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori