Prehrana – prirodna zaštita od sunca

Kako bi kožu prirodno zaštitili od sunca, prvenstveno je potrebno izbjegavati izlaganje suncu u vrijeme kada je štetno UV zračenje najjače (u periodu od 10-17 sati).

Budući da je prosječno vrijeme izlaganja sunčevim zrakama puno dulje od preporučenih 20 minuta, važno je obratiti pozornost na sve faktore u prirodnoj zaštiti od sunca, a jedan od njih je i raznovrsna prehrana.

Kako bi kožu prirodno zaštitili

od štetnog utjecaja UV zračenja, na dobrobit kože i organizma uopće može se utjecati i prehranom: dragocjeni mikro i makronutrijenti u voću i povrću sadrže – osim brojnih antioksidansa – i visok udio vode i važne elektrolite koje tijekom ljetnih mjeseci gubimo znojenjem.

bobicasto voceLjetna prehrana

mora obilovati svim vrijednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja, te tako pomažu u prevenciji oštećenja i prijevremenog starenja kože. Voće i povrće intenzivnih boja (u nijansama od žute, narančaste, crvene i zelene) bogato je antioksidansima, ali i – za zaštitu od sunca najvažnijim – A, C i E vitaminima, flavonoidima polifenolima, antocijanima, te neizostavnim beta karotenom. Tijekom ljeta voća i povrća ima u izobilju, te će povećani unos ovih namirnica svakako doprinijeti boljoj zaštiti kože od sunca.

Vitamin E

nalazimo u biljnim uljima: osobito ulju pšeničnih klica, suncokretovom ulju i sjemenkama, bademima, kikirikiju i soji. Naveću količinu vitamina E u toj hrani nalazimo baš ljeti. Beta karoten, pigment je koji se nalazi u voću i povrću žuto-narančaste boje. Koža stvara zalihe beta karotena, organizam ga prerađuje u vitamin A. Nalazimo ga i u tamnozelenom lisnatom provrću.

zeleno povrceOsim beta karotena

karotenoid likopen koži pomaže u bržoj adaptaciji UV zračenja, tako da ima iznimnu važnost u zaštiti kože od sunca. Likopen nalazimo u rajčicama, lubenici, crvenom grejpu, i papaji. Budući da se najbolje apsorbira (kao i vitamin E i beta karoten) kada se kratko termički obradi uz dodatak ulja, kuhani sok od rajčice ili umaci od rajčice najbolji su prirodni izvori likopena. Neizostavan karotenoid – koji koži također pruža prirodnu zaštitu od sunca – je i astakantin, a u prirodnom obliku nalazimo ga u lososu, račićima i škampima.

Vitamin C

također ima presudnu ulogu u zdravijem izgledu kože, budući da je neophodan za sintezu kolagena, te dovoljnje količine ovog vitamina omogućuju lakšu regeneraciju i revitalizaciju kože nakon sunčanja. Šipak, pasji trn i crni ribiz imaju ga u najvećem postotku. Samo jedna jušna žlica crnog ribiza osigurava čak 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

 

Vitamin B

Integralne žitarice, orašasti plodovi, svježi kvasac najbolji prirodni biljni izvori vitamina B, a tijekom ljetnih mjeseci vrlo su važni za zdravlje kože. Antioksidansi se u neizmjernoj količini nalaze u bobičastom voću (maline, borovnice, kupine, crni ribiz, grožđe). Bobičasto voće preporuča se konzumirati u svježem obliku.

Uslijed pojačanog znojenja

tijekom ljeta nužno je unositi i dovoljne količine tekućine kako bi se spriječila dehidracija. Minimalan dnevni unos je oko 2 l tekućine, što – ovisno o znojenju – treba i povećati. Čista voda bi trebala biti 2/3 ukupnog dnevnog unosa, a ostalo, kao nadopuna ukupnom dnevnom unosu tekućine, konzumacija nezaslađenih napitaka (čaj) ili prirodnih voćnih sokova.

 Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

Related Articles