26 rujna, 2012

Petni trn (Plantarni fascitis)

Petni trn (Plantarni fascitis)
Petna kost (calcaneus) okružena je posebnim utorom masnog jastučića koji se još zove petni jastučić. Petni jastučić ima određenu mekoću i gipkost a sastoji se od višestruko specijaliziranih masnih stanica smještenih u male odjeljke kako bi zadržale mekoću pete za vrijeme hoda i stajanja. Postoji puno ligamenata koji dodiruju dno pete. Upala ovih ligamenata obično napreduje do stanja koje se naziva plantarni fascitis.
petni trn-plantar fasciitisPlantarni fascitis

uključuje mikroskopska razdiranja jednog od ligamenata koji dotiče unutrašnju stranu stražnjeg dijela pete. To je uobičajno stanje i učestalo prisutno kod žena koje su pretile. Također je povezano i sa oblikom stopala kao i kod ponavljajućih napornih aktivnosti koje mogu uvjetovati uništavanje ili upalu stražnjeg dijela pete.

Pacijenti sa plantarnim fascitisom obično osjećaju bol rano ujutro kada se probude. Kada se stopalo postavi na tlo prisutna je iznenadna osjetljivost na stražnjoj strani površine pete. Bol se nastavlja i kako se stopalo isteže hodanjem, bol se širi. To istodobno znači da što se duže hoda i stoji, stanje se pogoršava tijekom dana.

Dijagnoza

plantarnog fascitisa potvrđuje se specifičnim pregledom stražnjeg dijela pete povezanog sa mjestom boli ispod pete. Obično je upaljen živac ili je pritisnut ispod snopa ligamenata. To može još više otežati bol.

Liječenje

plantarnog fascitisa odnosi se na liječenje petnog jastučića, rastezanja snopa ligamenata i potpori svodu stopala. Glavni tretman uključuje ”ojastučivanje” pete sa silikonskim petnim jastučićem. Vježbe istezanja se izvode dva do tri puta dnevno. Istezanje stopala po noći koristeći posebno dizajniranu udlagu ili remen te postavljanje stopala u uspravan položaj, takav položaj spriječava ”padanje” stopala tijekom noći. Prirodan položaj stopala za vrijeme spavanja odmara snop ligamenata koji je onda podložan snažnom stresu kada se ustane i šeće ujutro. Držanje snopa ligamenata istegnutim (ali posebno noću) čini se pomaže. Ako ova metoda ne pomogne, kortizonske injekcije u stražnji dio pete će često smanjiti upalu. Više od jedne kortizonske injekcije nije dobro rješenje jer ona oslabljuje petni jastučić i može čak otežati uvjete. Ako niti jedan od ovih tretmana ne pomaže slijedeća terapija su udarni val i napose kirurški zahvat (operacija).

udarni val-petni trn-Rehabilitacija NovaUdarni val

je jedinstven tretman gdje se sa visokofrekventnim, ultrazvučnim impulsima tretira regija povezana sa stražnjim dijelom pete te dolazi do ”slamanja” upale.

U Rehabilitacija NOVA uspješno rješavamo problem plantarnog fascitisa tretiranjem udarnim valom (shock wave) u 3-5 tretmana.

Možda ste čuli za slične tretmane kod bubrežnih kamenaca. Alternativno, operacija se može izvesti malim rezom na stražnjem dijelu pete kako bi se oslobodio plantarni snop i u nekim slučajevima oslobodio živac koji je pritisnut u isto vrijeme. Ovi tretmani su jako efektni ukoliko svi prethodno gore nabrojani tretmani ne pomognu.

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede i ambulantne zahvate obavljam pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

Eduard Jinek,
bacc. physio

Pošaljite nam upit!

6 Comments on “Petni trn (Plantarni fascitis)

[…] * Medijalni epikondilitis (“golferski lakat”) * Patelarni apicitis (“skakačko koljeno”) * Plantarni fascitis (“petni trn”) * Medijalni tibijalni stress sindrom (“trkačka potkoljenica”) * Sindrom rotatorne manšete * […]

Stres frakture » Rehabilitacija Nova
22 studenoga, 2012 at 12:17

[…] drugih uzroka boli, kao što su medijalni tibialni stres sindrom, različite infekcije, petni trn i mnogi drugi mogući problemi koji imaju slične simptome kao stres […]

[…] Terapija udarnim valom (Electric Shock Vawe Terapy – ESWT) izvorno se koristila za liječenje bubrežnih kamenaca. U 90-tim godinama prošloga stoljeća, ESWT je postao popularan u Njemačkoj za liječenje određenih stanja mekog tkiva, uključujući kalcificirajući tendonitis, sindrom rotatorne manžete, humueralni epicondylitis i plantarni fascitis. […]

[…] su bol i upala u lokaliziranom području lakše je liječiiti i oporavak je obično brz. Primjeri lokalizirane […]

[…] fizikalna terapija u velikom broju slučajeva ne daje očekivane rezultate pa se preporuča udarni val (shock wave) koji se pokazao puno boljim rješenjem. U Rehabilitaciji Nova kombinacijom radijalnog […]

[…] • Hallux valgus • Hallux rigidus • Hallux malleus • Digiti flexi • Metatarsalgia • Fascitis plantaris i calcar […]

Odgovori