studeni 25, 2013

Masažom pobijedite negativne učinke starenja

Kako godine prolaze, gubi se elasticitet kože uslijed smanjenja epidermičkog sloja (površine kože) i kolagena koji se nalazi u dermi.

Utkane između dermisa i epidermisa nalaze se niti elastina koje kožu čine glatkom i zategnutom. Kolagena vlakna – uslijed starenja – gube na svom elasticitetu. Budući da je kolagen najrasprostanjenija međustanična tvar u tijelu, vremenom, bez dovoljne količine istog, koža postaje tanja i sve manje zategnuta. Dublja tkiva kože također se uslijed starenja mijenjaju.

Koža bez iznimke postaje sve tanja i suša

Tijekom starenja nastaju i bore; sve češće i dublji podočnjaci, kao i natečenost ispod očiju. Podočnjaci se mogu pojaviti oko i ispod očnih kapaka. Karaterizira ih tamnocrna obojenost, ponekad i natečenost. Nastaju uslijed slabije cirkulacije, sporog metabolizma i smanjenog tonusa mišića lica.

Starost dolazi, htjeli to mi ili ne

Sve ovisi o tome kako ćemo se nositi s učincima starenja. Stres je broj jedan čimbenik koji mentalno i fizički utječe na tijelo i učinak starenja na njega. U svemu tome masaža ima vrlo pozitivan učinak. Masaža omogućuje bolje stanje vezivnog tkiva, budući da se tretmanom masaže osigurava bolja prokrvljenost. Nakon masaže, gotovo odmah će se pospješiti mikrocirkulacija, što će omogućiti bolju izmjenu tvari, čime se osigurava i regeneracija tkiva. S godinama, normalno je osjećati i sve veću bolnost mišića – za koje nismo ni znali da postoje- što je popraćeno i manjom pokretljivošću zglobova, kao i bolnosti u istima, pri čemu masaža također može pomoći. Nakon masažnog tretmana povećati će se flekibilnost zglobova i smanjiti mišićni spazmi.

Svi žele izgledati mlađe i osjećati se pokretljivije i fleksibilnije, neovisno o godinama

Vrijeme, izloženost suncu i atmosferskim utjecajima, zagađenje i naš ubrzan način života – sve su to čimbenici koji uzimaju svoj danak od naše kože. Kako starimo, postupno se usporava prirodna stanična aktivnost kože, zbog čega koža gubi sposobnost zadržavanja vlage i proteina i postaje sve manje zategnuta. Nakon 25. godine života razine kolagena se prirodno smanjuju, te se uslijed toga mogu pojaviti tanke linije i bore. Koži u svakom slučaju možemo pomoći nadomjestiti izgubljeni kolagen: optimalna zdrava prehrana, unošenje dovoljne količine vode, redovito vježbanje uz dovoljnu količinu sna su osnova. No, tretmanima masaže možete pospješiti cirkulaciju limfe i krvi, što će tijelu omogućiti – bez obzira na tip kože – prirodno stimuliranje proizvodnje kolagena i time i ubrzati regeneraciju stanica kože. Na taj način moguće poboljšati elastičnost kože i pobijediti negativne učinke starenja.

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

 

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori