28 lipnja, 2013

Kardio vježbe

kardio vježbe
“Kardio” je fitness sleng za kardiovaskularne aktivnosti, i neki smatraju da su upravo takve aktivnosti jedne od najvažnijih vrsta tjelesne aktivnosti.

Za održavanje zdravlja na visokoj razini, stručnjaci preporučuju minimalno 30 minuta kardio aktivnosti umjerenog intenziteta, pet, šest dana ili čak svaki dan u tjednu. Postoje različiti načini provođenja kardio aktivnosti, koji se mogu i međusobno spajati i mješati kako bi pronašli onu vježbu koja vam najviše odgovara.

vježbanje i srceKardio vježba

ili kardiovaskularna vježbe, je svaka aktivnost koja povećava broj otkucaja srca i disanje dok koristite velike grupe mišića u ponavljajućim i ritmičkim pokretima. Korijen riječi “kartica” ili “srce”, daje naslutiti zašto je ovaj tip vježbe jako važan. Pružajući trening koji progresivno opterećuje vašu najbitniju i najvitalniji unutarnju mrežu tijela, kardio može poboljšati funkciju i performanse vašeg srca, pluća i krvožilnog sustava.

 

kardio vježbeKardio aktivnosti

Među najpopularnijim kardio aktivnostima su joggiranje i trčanje koje još uvijek i ponovo privlače i zadržavaju veliki broj vježbača rekreativaca. Visoki utjecaj takvih aktivnosti podrazumijeva da su obje noge van kontakta s tlom u nekom trenutku tijekom vježbanja, a time uključuju i preskakanje užeta, aerobic ples, kao i određene vrste naprednih treninga snage. Ova vrsta kardiotreninga je pod opterećenjem vlastite težine tijela koju pokušavamo kontrolirati boreći se sa gravitacijom.

kardio vježbeAktivnosti blažeg utjecaja na organizam

su sve one u kojima je jedna noga uvijek u kontaktu s tlom. No međutim, samo zato što je to aktivnost manjeg utjecaja na lokomotorni sustav tijela, ne znači da je automatski aktivnost nižeg opterećenja. Ova vrsta kardio vježbi također se obavlja sa opterećenjem vlastite težine tijela i iznimno je dobra za očuvanje vaših kostiju uz poboljšanje rada srca i pluća. Takve aktivnosti su npr. hodanje, planinarenje i određeni oblici aerobic plesa itd. Biti uronjen u vodu smanjuje utjecaj gravitacije na vaše tijelo te se time kod aktivnosti koja se obavlja u tekućem mediju, težina i opterećenje vlastitog tijela automatski smanjuje. Takve aktivnosti su plivanje ili aerobika u vodi, kojima se učinkovitije povećavaju otkucaji srca i sagorijevaju kalorije. Biciklizam se može na neki način smatrati takvom aktivnošću jer okvir i gume bicikla amortiziraju težinu vlastitog tijela. Ovakve aktivnosti, idealne su za ljude koji imaju problema sa zglobovima donjih ekstremiteta jer nema tolikog opterećenja na njih.

sportoviSportovi

Mnoge vrste sportova sadržavaju značajnu kardio komponentu kao na primjer većina grupnih sportova: nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo… Međutim, različite vrste sportova, poput parova tenisa i odbojke, standardne su aktivnosti koje imaju u sebi veliki postotak stanki i kraćih pauza tijekom koje se događa malo ili se uopće ne aktivira aerobna komponenta.

UPOZORENJE

Prije početka ili promjene načina vježbanja, kako bi bili sigurni u ispravan odabir, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili terapeutom/trenerom. Kardiovaskularne aktivnosti mogu staviti srce pod značajan stres koji se očituje i na pluća i krvožilni sustav. Nisu sve vrste kardio aktivnosti prikladne za svakoga. Zajedno, Vi i vaš terapeut/trener možete sastaviti najbolji plan za vaše vlastite želje i potrebe.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

 

Pošaljite nam upit!

4 Comments on “Kardio vježbe

[…] redovna sportska aktivnost obično štiti ljude od uobičajenih problema uzrokovanih sjedilačkim načinom života, trening s […]

[…] i umanjuje manje ili veće kronične boli u mišićima ili zglobovima. Vodeći računa o redovitoj tjelovježbi(rekreativci) ili treninzima koji moraju biti usklađeni s terapijom, ova kombinacija tretmana […]

[…] sustav – sastoji se od srca, krvnih žila (arterija, vena, kapilara) i krvi koja tim sustavom protječe. Srce pokreće […]

[…] utvrdi da kod trudnica ne postoje kontraindikacije, potrebno ih je ohrabriti da se uključe u program fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta. Preporučuje se testiranje za utvrđivanje diastasis m. Recti abdomini i […]

Odgovori