listopad 6, 2014

Kako izvući maksimum od masaže

masaža poslije treninga
Kao jedan od najboljih načina opuštanja tijela i uma, masaža je iznimno dobra i bitna za općenito zdravlje, ali ako su neke stvari nejasne, brzo se upletu neugoda i mnoštvo pitanja koje Vam stoje na putu do opuštajućeg tretmana rezerviranog samo za Vas i Vaše tijelo.

Ovim ćemo Vam pomoći da se opustite do kraja i izvućete maksimum iz svog termina.

Koliko se skinuti?

Neugoda prilikom skidanja pred nepoznatom osobom normalna je stvar, ali probajte shvatiti da je fizioterapeutu tuđe ljudsko dijelo svakodnevnica te sastavni dio posla, stoga će prije uočiti napetu muskulaturu nego ono čega se vi pribojavate. Imajte na umu da su fizioterapeuti profesionalci. Stoga kad Vas fizioterapeut uputi u sobu za masažu, dati će vam dovoljno vremena da se raskomotite i legnete na stol za masažu. Ukoliko će tretirani dio tijela biti leđa tada ih oslobodite od svega i lezite na trbuh. Ako se radi o cijelom tijelu, skinite sve sa sebe ili ostavite gaćice, bilo kako bilo, fizioterapeutu ništa neće biti čudno, a dijelove tijela koje trenutno ne tretira prekriti će ručnikom kako bi neugoda bila svedena na minimum.

Opuštanje prije masaže?

Definitivno. To je najlakše izvesti opuštajućim toplim tušem kojim ćete postići blagotvorno stanje tijela i uma. Samim time napravit ćete dobru uvertiru u daljni opuštajući tretman, a i osjećaj čistoće pomoći će vam da se dodatno opustite.

Kada zakazati masažu?

Većina ljudi pristala bi na masažu u bilo koje doba dana, što je razumljivo. No pošto si rijetki mogu priuštiti masažu kada požele, cilj je iskoristiti svoj termin na najbolji mogući način, a to znači dogovoriti ga u doba dana nakon kojeg Vam je jedina obaveza zavaliti se u krevet s dobrom knjigom i šalicom toplog čaja. Naravno, svi su različiti, a Vi poznajte svoje tijelo najbolje, tako da naša preporuka ne mora vrijediti i za Vas.

Smijem li reći fizioterapeutu da poveća pritisak?

Možda ste mišljenja da oni znaju svoj posao i da to što rade jednostavno mora biti tako. Ne mora, pomozite fizioterapeutu i recite mu da poveća pritisak na jednom mjestu ili smanji na drugom. Jer njegov je cilj jednak Vašem, opustiti Vas i dovesti u stanje u kojem ćete zaboraviti na sve probleme. Recite mu u čemu uživate i što Vas opušta, tako ćete dobiti najviše od masaže i kasnije nećete žaliti za propuštenim.

Koliko me masaža smije boljeti?

Tu ne postoji općenito pravilo. Ovisi o cilju tretmana. Ako ste došli opustiti se i riješiti stresa, boli ne bi trebalo biti, nego samo ugoda i fluentni pokreti. Ako je cilj masaže poraditi na skraćenim i napetim strukturama u tijelu, tada je normalno da se neugoda i bol osjete, a koliko, to je na Vama da prosudite jer sam osjećaj boli varira od osobe do osobe. Jednostavno, ako niste sigurni treba li to tako biti, pitajte fizioterapeuta je li to normalno. Mali savjet koji će vam pomoći da se dodatno opustite i lakše savladate moguća bolna iskustva je da se koncentrirate na disanje koje bi trebalo biti duboko i bez zadržavanja zraka i grčenja kad se obrađuje bolno područje.

Sve u svemu, naši fizioterapeuti spremni su uljepšati nekome dan, a Vi odlučite hoćete li to biti Vi ili netko kome ćete učiniti uslugu.

Kristina Mikajević,
bacc.physio

Pošaljite nam upit!

Odgovori