13 lipnja, 2013

K-tape

k-tape
U zadnje vrijeme k-tape je postao sve popularniji u modernoj i sportskoj medicini zbog svoje jednostavne primjene i djelotvornosti.

Najviše je to izraženo kada se ozljeda dogodi na utakmici ili u nepredvidivim situacijama gdje odmah možemo djelovati na ozljedu.

k-tapeK-tape je osmišljen

za postavljanje i djelovanje na mišiće, no zbog svoje djelotvornosti i pozitivnih popratnih reakcija njegova funkcija se proširila. K-tape lijepimo kada želimo djelovati na funkciju mišića (povećati mišićni tonus ili ga smanjiti), kada želimo korigirati funkciju zgloba (pasivna potpora, stimulacija propioceptora), smanjenje bolnosti, poboljšanje protoka i cirkulacije tekućina (npr. kada je protok limfe otežan zbog oštećenja tkiva). Za svaku od ovih ozljeda postoji različita tehnika postavljanja ako postavljamo na mišiće, ligamente, za korekciju i protok limfne tekućine.

Stanja u kojima se k-tape ne primjenjuje

K- tapesu osobe koje su alergične na akril, psorijaze, neurodermititis, otvorene rane i nezacijeljeni ožiljci. Kod izrade, traka se nanosi na foliju s predrastezanjem od 10% koja prilikom postavljanja ostaje ocuvana, unatoč predrazvlačenju govori se o nerastezljivom postavljanju. Kod postavljanja traka se ne rasteže ili se postavlja sa različitim stupnjevima istezanja, prije lijepljenja traku režemo na odgovarajuće oblike i veličinu te zatim otklanjamo foliju. Kod postavljanja traka, koža mora biti suha, nemasna, preporučljiva je depilacija tretiranog dijela tijela zbog lakšeg odstranjivanja. Trake se trebaju staviti bar 20 minuta prije bilo kakvih sportskih aktivnosti.

Najčešće se koriste u četiri različite boje

plava, crvena, crna i bež. One ne pokazuju razliku u kvaliteti sastava ili u svojstvima, već sve imaju jednaku sposobnost rastezanja. Boje se izabiru kao potpora terapiji pri čemu se mora naglasiti da je na prvom mjestu odlučujuća tehnika postavljanja a boja djeluje pozitivno na osobu. Crvena boja djeluje kao aktivirajuća i poticajna. Plava djeluje kao umirujuća, a bež boja je neutralna. Crna boja je nastala kao odgovor na trendove, često se upotrebljava u sportu.

Svakom čovjeku je poznato djelovanje boje

kada uđe u neku prostoriju, ako su zidovi obojani u plave tonove čovjek se osjeća drugačije nego kada bi ušao u prostoriju obojanu u crvenu ili crnu prostoriju, iste reakcije se pojavljuju i kod k-tapinga. Zalijepimo li crvenu traku na povišen mišićni tonus ili na upaljenu strukturu, većina pacijenata će reagirati s još nadražujućim i neugodnim osjećajem. Plava djeluje umirujuće i opuštajuće. Stavljanje crvenog k-tapea koristimo kad želimo stimulirati strukture i mišiće, povećati mišićni tonus a plavu boju kad treba umiriti mišićni tonus i strukture. Kada želimo da postavljanje k-tapea bude neprimjetno zbog velike površine koristimo bež boju, posebice kod limfnog zastoja.

Zlatko Mihalić
bacc.physio.
K-Taping® -Therapist

Pošaljite nam upit!

One Comment on “K-tape

[…] šta uzrokuje bol u koljenu može biti jednostavan ili kompliciran zadatak. Iskusni fizioterapeut na temelju iskustva moze procijeniti o čemu se radi i šta uzrokuje […]

Odgovori