27 veljače, 2014

Izljev krvi u zglob “Hemartros”

Izljev krvi u koljenu može nastati prilikom uganuća, isčašenja ili prijeloma kosti u području koljena, ukoliko prilikom tog štetnog zbivanja dođe do oštećenja krvnih žila.
Simptomi

Simptomi izljeva krvi su bol, otok koljena i umanjena gibljivost zgloba. Ukoliko se pojave navedeni simptomi treba potražiti pomoć liječnika-ortopeda, koji će na temelju kliničkog pregleda i na temelju učinjenih rentgenskih slika postaviti odgovarajuću dijagnozu.

Liječenje

Liječenje izljeva krvi u zglobu ovisi o uzrocima koji su izazvali navedena stanja. Najčešće koljeno treba imobilizirati sadrenom udlagom. U slučaju većeg izljeva u zglob koljeno treba punktirati. U slučaju potrebe, što nije često potrebno primjenjuje se i terapija lijekovima. Po smirenju akutnih simptoma preporuča se provoditi odgovarajuće procedure fizikalne terapije, s ciljem postizanja što bržeg smanjenja boli i resorpcije eventualnog ostatka izljeva u zglobu. Potrebno je provoditi i odgovarajuće vježbe za postizanje normalne gibljivosti i stabilnosti koljenskog zgloba, s ciljem što bržeg povratka ozljeđenog u njegove normalne svakodnevne aktivnosti.

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede ortopeda i ambulantne zahvate obavljamo pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

Jelena Frkat
med. sestra

 

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori