23 prosinca, 2013

Hematom

Nakupljanje krvi izvan krvnih žila dio je svakodnevnog života. Lakši oblici pojavljuju se kao masnice, a veće otekline uzrokovane su uganućem zgloba i potpunom ili djelomičnom rupturom mišića.
Hematom se formira

kada tijekom udarca ili istegnuća , jedna ili više krvnih žila prsne i krv se nakuplja u potkožnom području , u samom zglobu ili između mišića. Kod modrica radi se o kapilarnim krvarenjima s malom količinom krvi, a širi se na velikoj površini tako da modrice prolaze brzo i bez ostavljanja traga. Ostali hematomi, uključujući uganuće zglobova i rupturu mišića ili ligamenta često zahtjevaju liječenje, zbog boli koje uzrokuju, ali i zbog mogućih trajnih oštećenja.

Krv koja teče van krvne žile brzo se zgrušnjava

Taj ugrušak (ili hematom) je strano tijelo u lokomotornom sustavu i smeta funkcioniranju zglobova i mišića. Tijelo postupno apsorbira hematom razbijajući ga na manje molekule i izbacujući ga iz tijela putem krvi i limfe. Ipak, taj proces može potrajati duže vrijeme, a ponekad hematom zbog svoje pozicije ili oblika ne može biti potpuno apsorbiran. Ako se to dogodi, osobito kod mišićnog hematoma, vezivno tkivo se nalazi unutar hematoma i tada se kalcij taloži u tom tkivu, pa se unutar samog mišića nalazi kost što uzrokuje trajnu bol i nisku pokretljivost. U tom slučaju kalcificirana materija se najčešće uklanja kirurški, a u posljednje vrijeme se koristi i terapija udarnog vala (ESWT). Srećom takav scenarij se rijetko događa jer je bol kod uganuća zgloba ili mišića toliko intenzivna da ljudi uglavnom odmah potraže liječničku pomoć.

Liječenje se sastoji od tri faze

Odmah nakon ozljede daljnje izlijevanje krvi izvan krvnih žila se mora zaustaviti ili smanjiti. Postoje dva riješenja za ovaj problem – prvi je kompresija elastičnim zavojem koja služi kako bi poboljšala pritisak na tom području kako bi se krvna žila zatvorila. Također trebao bi se primijeniti led koji smanjuje upalu i pomaže pri stvaranju hematoma na oštećenoj krvnoj žili. Isto tako može se korisiti i taping. U prvih 48 sati savjetuje se strogo mirovanje. Nakon tog perioda, hematom je vjerojatno gusta želatinasta masa i tada je najbolje vrijeme da se ukloni. Ovisno o poziciji i veličini hematoma, može se primijeniti masaža kako bi se hematom proširio i olakšao apsorbciju. Ultrazvučna terapija također pomaže jer mikro vibracije potpomažu apsorbciju hematoma. Nakon dva do pet dana preporučuje se toplo hladna terapija kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i limfe u ozljeđenom području. Također, preporuča se lakša tjelesna aktivnost.

Najgora stvar kod većeg hematoma je duži period fizičke neaktivnost, posebice ako ozlijeđeni ima gips. Tako se usporava protok krvi i limfe te se hematom ne može apsorbirati. Danas se primjenjuju ortoze ili elastične trake koje sprječavaju daljnje ozljede te kompresija, ali je važno omogućiti i pokretljivost.

Zlatko Mihalić
bacc.physio.
K-Taping® -Therapist

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori