6 prosinca, 2013

Dubinska masaža tkiva

Što je dubinska masaža tkiva?

Dubinska masaža tkiva je vrsta terapije s ciljem smanjenja tenzija u dubljim slojevima mišića i vezivnih tkiva u tijelu. Naročito je korisna pri kroničnoj napetosti u cervikalnom i lumbalnom dijelu kralježnice, no koristi se i kao djelotvorna terapija za bolna ramena. Neki od pokreta dubinske masaže tkiva ubrajaju se u osnove tehnike medicinske masaže, ali su pokreti sporiji i pritisak je znatno intenzivniji. Dubinskom masažom tkiva smanjuju se kronični spazmi mišića, budući da je fokusirana na područje tenzije i bolnosti u mišićima.

Kako djeluje dubinska masaža tkiva?

Kod dubinske masaže tkiva terapeut radi na otklanjanju napetosti u mišićima nastalih uslijed krivog držanja tijela, kroničnog stresa, krivih pokreta tijela ili dugotrajnih ozljeda. Tijekom tretmana opuštaju se mišići, čime se smanjuje adhezija mišića (slijepljenost između kože i potkožnog tkiva), koja inače može biti i uzrok ukočenosti mišića s posljedicom ograničene pokretljivosti istih. Razradom adhezija poboljšava se elastičnost tetiva i ligamenata, no i otklanja slijepljenost između kože i potkožnog tkiva. Dubinska masaža tim postupkom poboljšava elastičnost tetiva i ligamenata i omogućuje bolju prokrvljenost mišića.

Može li dubinska masaža tkiva biti bolna?

Tijekom tretmana, većina ljudi može potvrditi da se ta vrsta masaže mora “osjetiti”, tj. da je intenzitet boli malo jači, no komunikacijom između terapeuta i pacijenta, uvijek se može dogovoriti da ta neugoda ne prelazi granicu tolerancije na bol. Nakon tretmana uputno je popiti vode, kako bi se tijelu pomoglo u eliminaciji svih štetnih tvari i toksina koji se nakon svakog tretmana masaže eliminiraju iz tijela. Ukoliko bolnost nastupi dan nakon tretmana, to je samo znak da je tijelo bilo zasićeno toksinima, koji se i tijekom slijedećeg dana izbacuju iz tijela. Na bolno područje – u slučaju veće boli tijekom slijedećeg dana – možete na par minuta staviti hladni oblog. Najbolji rezultati se postižu kada se dubinska masaža tkiva kombinira uz program vježbi za bolju posturu tijela.

Indikacije za primjenu dubinske masaže tkiva

Klasična medicinska masaža koristi se – uglavnom – za relaksaciju. Dubinska masaža tkiva, za razliku od medicinske masaže, ima cilj riješiti probleme slične ovima:

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori