13 siječnja, 2014

Dubinska masaža tkiva kao prevencija boli

Dubinska masaža tkiva dokazano je djelotvorna metoda u liječenju boli: oporavlja tijelo, pozitivno utječe na cjelokupno zdravstveno stanje.

Dubinska masaža tkiva izvrsna je metoda i za oporavak mišića nakon ozljeda, jer dubinskom masažom tkiva omogućuje se – osim smanjenja osjećaja boli – i brža regeneracija tkiva.

Postoje i druge prednosti ove masaže:
Smanjenje boli u lumbalnom dijelu kralježnice

Često pacijenti koji pate od kronične boli u leđima koriste tretmane dubinske masaže tkiva kao korisnu metodu u liječenju, a kasnije i prevenciju boli u leđima. Područje leđa, posebice lumbalni dio, uobičajeno je mjesto izvora velike napetosti i boli. Dubinska masaža tkiva, kombinirana sa akupresurnom terapijom, daje najbolje rezultate u reduciranju istih.

Relaksacija mekog mišićnih tkiva

Ovom masažnom tehnikom omogućuje se relaksacija mekog mišićnog tkiva nizom sporih, dubokih hvatova, čime se smanjuje napetost u mišićnim fascijama, tetivama i ligamentima.

Smanjenje fibroznih ožiljaka

Na mjestu ozljede mišića uslijed sporta ili prouzročene drugim mehaničkim uzrokom, stvara se fibrozni ožiljak / fibrozno tkivo s povećanom nakupinom kolagena /, koji na tim mjestima smanjuje i funkciju mišića uslijed smanjene sposobnosti prilagođavanja mišića na opterećenja. Mjesto s nastalim fibroznim ožiljcima potrebno je postupno dubinskim masažnim zahvatima opustiti, pospješiti cirkulaciju, koja će vremenom smanjiti nastalu napetost u fibroznom tkivu.

Smanjenje kronične napetosti mišića

Kod stalne napetosti mišića, smanjuje se i amplituda pokreta u zglobovima i vremenom nastaje skraćenje mišića. To utječe i na postupno graničenje pokreta, što u krajnjem može dovesti i do iskrivljenja kralježnice, kao i upale zglobno-muskulatornog sustava. Dubinska masaža tkiva radi intenzivno na mišiću, čime se smanjuje napetost i pospješuje protok krvi i limfe, što u svakom slučaju omogućuje bržu regeneraciju mišića, a time i brži oporavak od kronične napetosti mišića.

Poboljšana opskrba mišića kisikom i eliminacija toksina

Stalna napetost u mišićima prouzročiti će smanjeni dotok kisika i hranjivih tvari u mišiće. Uslijed toga, u mišićnom tkivu će se pojačano nakupiti toksične tvari, što će sigurno smanjiti mišićnu funkcionalnost, no i sposobnost regeneracije mišića.

Masažna tehnika koja koristi dubinsku mišićnu dekontrakciju kako bi sporim, jakim i progresivnim masažnim hvatovima relaksirala napetost u mišićnim fascijama, najdjelotvornija je metoda rješavanja prethodno navedenih problema. Premda u rješavanju boli tijekom tretmana dubinske masaže tkiva morate biti spremni podnijeti relativno jaku bol, sjetite se da je to ipak najjednostavnije sredstvo za smanjenje kronične boli i napetosti u mišićima.

Budući da se tijekom masažnog tretmana intenzivno radi na dubinskom mišićnom tkivu i potiče cirkulacija krvi i limfe u istim, nakon tretmana obavezno je popiti dovoljne količine vode, čime pomažemo tijelu u boljoj eliminaciji toksina.

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

Pošaljite nam upit!

Odgovori