6 studenoga, 2014

Distorzija zglobova prstiju

Ligamentarne ozljede zglobova falangi  obično su od prvog ili drugog stupnja i najčešće zahvaćaju četvrti i peti prst.

Ovakva uganuća proizvode neposrednu intenzivnu bol koja se teži smanjiti 2-3 minute nakon traume, čime je općenito omogučen oporavak i povratak aktivnosti. Potencijalna ograničenja koja se mogu dogoditi obično se odnose na oticanje zgloba i otežano zatvaranje ruku u šaku. Nerjetko neprepoznati prijelomi mogu proizvesti znatnu zglobnu rigidnost ili potencijalnu težu degeneraciju – artrozu.

Radiološka provjera stoga je često potrebna kod perzistiranja problema. Liječnik će vjerojatno predložiti zaštitnu ortozu za 7-10 dana. Kad se bavite sportom, takvu je bandažu moguće napraviti u spoju sa susjednim zdravim prstom. Duže imobilizacije u trajanju od tri ili više tjedana primjenjuju se kod ozljeda trećeg stupnja ili većih nestabilnosti.

Fizikalna terapija

Kad se imobilizacija ukloni potrebno je u što skorijem roku krenuti sa vježbama zglobne mobilizacije te jačanjem tonusa unutarnjih mišića šake kao i podlaktice. Terapija uključuje osim vježbi i fizikalnu terapiju, kao što su istezanja, a ponekad i drugi tretmani, primjerice ultrazvuk. Također ćete dobiti od fizioterapeuta naputak za vježbe koje će te redovno raditi kod kuće.

 

Saša Dragičević,
bacc. physioth i
sportski trener

Pošaljite nam upit!

Odgovori