24 rujna, 2014

Dipitrenova kontraktura

Dipitrenova bolest manifestira sa zadebljanjem i kontrakturom u fasciji dlana (aponeurozi).

Klinička slika je tipićna i prepoznatljiva. Područje dlana izgleda kao zadebljali konop, s bolnim prstom u fleksijskoj kontrakturi (nemogućnosti da ga ispruži) – obično četvrti prst sudjeluje, ponekad i peti.

Moguće je palpirati čvorove u ovom gustom području kože. Kontraktura prsta pogađa prvo metakarpoflangealne a zatim u interfalangealne zglobove.

Uzrok

U samom početku zahvačena je koža i nabori iznad tog područja, a kasnije može doći do sraštavanja zajedno s aponeurozom ispod njega pa dolazi do fleksijske kontraktura prsta. Uzrok ove bolesti je nepoznat, ali genetika može igrati važnu ulogu. Ona se javlja kod ljudi s dijabetesom, alkoholizmom ili epilepsijom.

Liječenje

Liječenje u ranoj faza uključuje lokalnu primjenu ultrazvuka, laser terapiju i kineziterapiju (vježbe istezanja), kao i kortikosteroidnu infiltraciju. Terapija nije uvijek uspješna, pa ponekad trebamo kiruršku intervenciju u smislu fasciotomije – presjecanje fascije.

Slična pojava se može dogoditi na stopalu i zove se Ledderhoseova bolest. Obično ona ne dovodi do većih problema. Na dorzalnoj strani proksimalnog interfalangealnog zgloba prsta koža i potkožno tkivo može rasti u obliku okruglog jastučića. Takvi kožni jastučići su rijetki, ne remete funkciju ruke niti stvaraju veće probleme a mogu se zamjeniti sa Dupuytrenovom bolešću.

Saša Dragičević,
bacc. physioth i
sportski trener

Pošaljite nam upit!

Odgovori