12 kolovoza, 2013

Ankilozantni spondilitis

Ankilozantni spondilitis, poznat i kao reumatoidni spondilitis, je bolest koja najprije pogađa kralježnicu, a u težim oblicima zahvaća i ramena i kukove.

Bolest najčešće počinje od sakroilijačnih zglobova, a potom se širi na cijelu kralježnicu. Napredak bolesti je dosta spor ali ga prate razne deformacije kralježnice, kao što su lordoza i kifoza nastale zbog okoštavanja pri kojem zglobovi postaju nepomični i ukočeni.

Ankilozantni spondilitisKineziterapijski program

Kineziterapija se počinje provoditi od onog dana kada se postavi dijagnoza. Pacijent se uključuje u puni program kojeg čine:

VJEŽBE DISANJA

– provode se vježbe disanja torakalnog tipa kojima je cilj održavanja mobilnosti rebara ili usporenje okoštavanja kostovertebralnih i kostotransverzalnih zglobova.

 

ANKILOZANTNI SPONDILITIS VJEŽBEVJEŽBE JAČANJA

– odnose se prvenstveno na jačanje ekstenzora trupa i mišiće ekstenzore ekstremiteta. Oko jačanja abdominalne muskulature i fleksora natkoljenice podijeljena su mišljenja i svakako bi ih trebalo izbjegavati ukoliko se razvila torakalna kifoza i fleksiona kontraktura kuka. Ako se razvije koksitis indicirano je provođenje izometričkih vježbi jačanja mišića pelvitrohanterne muskulature za stabilizaciju kuka, a postaje kontraindicirano provođenje hidrokineziterapije. Značajnu ulogu u jačanju mišića ima izokinetička sprava Isomed 2000 te ostale izotoničke sprave u našoj poliklinici.

vježbanjeVJEŽBE ZA POVEĆANJE MOBILNOSTI KRALJEŠNICE

– provode se u vidu aktivnih ili potpomognutih dinamičkih vježbi. Za vratnu kralješnicu karakteristične su asistirane vježbe s trakcijom uz izvođenje svih pokreta do granice boli, a provode se u sjedećem ili ležećem položaju. Vježbama istezanja povećava se mobilnost skraćenih mišića prsnog koša, ramenog pojasa, mišića iliopsoasa. Provode se uz pomoć terapeuta, u suspenziji ili uz švedske ljestve te vrlo učinkovito i na spravi Huber koja potiče mobilnost kralješnice i razvoj propriocepcije.

spondilitis napredovanje bolestiVJEŽBE ZA POVEĆANJE MOBILNOSTI ZGLOBOVA

– provode se potpomognutim vježbama od strane terapeuta, vježbama u suspenzionim napravama, vježbama sa pomagalima, te izokinetičkom kontrakcijom, pri čemu održavamo mišiće jakima ali i zglobove manje ukočenima i mobilnijima. Vježbe je potrebno provoditi dva puta dnevno u trajanju od 20 minuta, a kasnije i duže kako se dobije na kondiciji, a taj tempo vježbanja pacijent bi trebao nastaviti i u kućnom režimu.

FIZIKALNA TERAPIJA

Značaj fizikalne terapije je izuzetan u ovom slučaju jer  može smanjiti bol i ukočenost i poboljšati opće stanje bolesnika. Kao što već i sami znamo, kineziterapija uvelike pomaže kod različitih oštećenja te deformacija, s toga ju ne treba gledati i shvaćati olako jer adekvatnim terapijskim programom itekako možemo pridonijeti boljitku svake rehabilitacije a samim time donosimo veselje i osmijeh na lice onima koji vape za tragom ozdravljenja!!

OPERATIVNO LIJEČENJE KOD ANKILOZANTNOG SPONDILITISA

Najčešći zahvat je na kuku– ugrađivanje endoproteze, postiže se uklanjanje boli i povećana gibljivost zgloba . Nakon artroplastike javlja se ponekad ektopična osifikacija oko kuka, locirana u mekim tkivima kao posljedica krvarenja u mišić ( pipa se čvorasto zadebljanje ili se dokazuje RTG-om.)

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

 

 

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori