Ahilova peta je više od mita!

Ozljede ahilove tetive mogu se uspješno liječiti. Ahilova tetiva, najjača je tetiva u našim tijelima, a ime je dobila po grčkom mitološkom junaku Ahileju.

Priča je da Ahilovoj majci proročica rekla da će njezin sin umrijeti. Kako bi to spriječila, ona ga je umočila u rijeku Stiks kada je bio dijete kako bi postao neranjiv. No samo gležanj za koji ga je mama držala, ostao je ranjiv. Da skratimo, Ahilej je otišao u Trojanski rat, i bio je ubijen od trojanskog princa koji ga je pogodio strijelom u gležanj. To je razlog zašto mi koristimo pojam “Ahilova peta” za opisivanje nečije slabosti. Dugo vremena se mislilo da ozljeda Ahilove tetive nikada ne može potpuno zacijeliti. Srećom, medicina je prešla dalek put od antičke Grčke do danas, i danas operacija i rehabilitacija mogu pomoći oboljelima sa rupturom Ahilove tetive.

Pošaljite nam upit!

Ukoliko mislite da imate rupturu ili osjećate bol u tom području, bilo bi dobro odmah posjetiti fizijatra, ortopeda ili pak fizioterapeuta,  jer nastavljajući koristiti ozlijeđenu tetivu može dovesti do komplikacija. Što brže se ozlijeđeni pojedinac javi specijalistu, brže će se odvijati rehabilitacija i oporavak.

Za rehabilitaiju je vrlo važno poštivati određeni protokol, kako bi oporavak bio što brži i učinkovitiji

Uvijek na početku terapije nužno je krenuti sa fizikalnom terapijom kako bi se smanjio edem i oteklina na mjestu operacije. Za prva dva tjedna nakon operacije, važno je držati nogu što više u povišenoj poziciji i nikako je ne opterećivati, u čemu će za početak biti odlično korištenje štaka. Između dva i četiri tjedna, ovisno o ocijeni od strane svog liječnika i svojih terapeuta, početi ćete snositi težinu na nogu, s kontrolom i smanjivanjem boli i edema fizikalnom terapijom.

Između četvrtog i osmog tjedna nakon operacije, terapeut će prilagoditi iznos plantarne fleksije i postupno će početi sa vježbama i istezanjem mišića lista. Vaš cilj će biti što normalnije hodati i povećati svoj raspon pokreta. U početku će te vježbice biti jednostavne u cilju povećane same amplitude pokreta, pasivne i aktivne, vježbe statičke snage i propriocepcije.

Tijekom trećeg mjeseca od operacije, dolazi u obzir i izokinetički trening na Isomedu 2000, od vođenih pasivnih pokreta i statičkih vježbi koje su pogodne za stabilizaciju gležnja, počinje se sa aktivnim potpomognutim pokretima i razvojem dinamičke snage ali u manjoj amplitudi pokreta. Na taj način, oporavak se ubrzava za 3 puta više nego klasičnim vježbama i izotoničkim treningom a sve u cilju poboljšanja svog raspona pokreta, mobilnosti i snage. Dopušteno je korištenje stacionarnog bicikla i plivanje, te propriocepcijski trening na spravi LPG Huber Motion Lab.

U četirtom mjesecu, trebala bi biti prisutna dobra kontrola i minimalna bol u normalnim aktivnostima i postupno prelaženje na više specifičnih aktivnosti, ukoliko se radi o sportašu. Oteklina je i dalje česta pojava i može se tako nastaviti i do godinu dana. Podizanje noge na povišeno će i dalje biti česta aktivnost.

Većina sportaša može očekivati da će biti izvan terena od 6 do 9 mjeseci nakon operacije.
Ovaj period se produljuje na 12 mjeseci, ako se nakon ozljede noga imobilizirala gipsom, umjesto operacije.

 

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

 

Related Articles