6 ožujka, 2013

7 savjeta za bolji učinak masaže

Ako nikada niste bili na masaži koju izvodi verificirani masažni terapeut, sigurno niste dobili potpuni program.

Masažna terapija koju obavlja verificirani masažni terapeut uključuje ne samo tretman masaže, već i upute o vježbama za održanje fleksibilnosti tretiranih mišićnih skupina, kao i opuštanje istih.

masažaMasažnim tretmanom

smanjuje se upalna bol u mišićima i pospješuje razgrađivanje mliječne kiseline, što ubrzava regeneraciju mišića, no i povećava mobilnost i opseg pokreta. Ukoliko se držite pravilne prehrane i redovito vježbate, masažni tretman je izvrstan način kako se možete nagraditi za sav uložen trud, što će opustiti vaše mišiće bolje nego pasivno odmaranje.

Ove upute namijenjene su

onima koji se po prvi put odluče podvrgnuti tretmanu masaže, a mogu biti i podsjetnik za sve one koji redovito odlaze na tretmane kod svog masažnog terapeuta.

Thai yoga masaža1. Raspitajte se

o kredibilitetu masažnog terapeuta kod kojeg namjeravate otići, no možete ga to i sami pitati. Na taj način saznajete nešto više o verificiranom programu po kojem je završio školovanje i možda nešto više o njegovom dodatnom obrazovanju.

2. Budite otvorenog uma

Možda je Vaš masažni terapeut kvalificiran za više masažnih programa, pa će možda primijeniti neke od novih tehnika u okviru klasične masaže. Vi time možete samo profitirati: sjetite se da je najvažnije duboko disati i opustiti se. Zbog toga ste – u stvari – i došli na masažni tretman.

3. Prije tretmana se otuširajte

medicinska masažakako bi kožu pripremili za bolju apsorpciju ulja. To je ujedno i uvodni postupak kojim se vrši površinski piling kože.

4. Preporuča se

ne dolaziti na tretman masaže punog želuca. Pojedite zadnji obrok barem 2 sata prije samog tretmana – u suprotnom – osjećaj opuštenosti neće biti potpun.

5. Na tretman dođite

Thai yoga masažamalo prije dogovorenog vremena. Organizirajte si i vrijeme nakon masažnog tretmana, kako biste bili sigurni da poslije ne morate nikuda žuriti, te si na taj način omogućite potpunu relaksaciju.

6. Opustite se

Na tretman dođite u odjeći koja neće biti prevelik problem pri presvlačenju. Za tretman Thai yoga masaže, ponesite udobnu odjeću – tijekom tretmana ostajete u odjeći i aktivno sudjelujete u programu.

masaža7. Važnost povratne informacije

Vaš terapeut mora biti upućen u Vaše zdravstveno stanje i razloge dolaska na tretman, kako bi se još jednom utvrdili terapeutski ciljevi i učinci masaže. Također je bitno napomenuti ako se alergični na neka ulja ili losione. Uputite Vašeg terapeuta ukoliko volite jači intenzitet masaže. Nakon samog tretmana, svakako napomenite ukoliko nešto nije bilo u redu i najvažnije od svega opustite se i uživajte!

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

 

Pošaljite nam upit!

5 Comments on “7 savjeta za bolji učinak masaže

[…] liječenja ozljeda mišića, već tek po naputku liječnika, u kasnijoj fazi. Osnovna zadaća masaže bilo bi postizanje potpune mobilnosti mišića. Istovremeno, uz sportsku masažu trebalo bi […]

[…] Nakon inicijalnih 72 sata od ozljede, moguće je – po preporuci liječnika – obaviti prvi masažni tretman, ovisno o vrsti i jačini […]

[…] u kombinaciji s masažnom terapijom ima vrlo pozitivan učinak, ne samo kod profesionalnih sportaša, već i kod […]

[…] čimbenik koji mentalno i fizički utječe na tijelo i učinak starenja na njega. U svemu tome masaža ima vrlo pozitivan učinak. Masaža omogućuje bolje stanje vezivnog tkiva, budući da se tretmanom […]

[…] impulsa, boljoj uspostavi enzima te bržem iskorištavanju masnih stanica. Jedan od vodećih učinaka masaže je opuštanje koje kao takvo ima broje prednosti. Moderan i užurban život dovode do sve većeg […]

Odgovori